V nakupovalni košari ni artiklov.

Skupaj: 0,00 €

Hidroksi citronska kislina - HCA

Medtem, ko je v agrumih/citrusih tista, ki je glavna citronska kislina je v garciniji to hidroksi citronska kislina. Pa si poglejmo kje je razlika

amix-punce Vse izvira iz vas samih, ostale stvari so samo dobri pomočniki za dosego cilja: AMIX HCA

Skoraj nobena tema ni bolj popularin hkrati občutljiva kot tema debelosti. Nekateri bi rekli v kolikor ti ni mar za ugled se ukvarjaj z debelostjo oz. posledično hujšanjem. Prepoved, propad nekaterih zdravil v zadnjih petnajstih letih, škandali s prehranskimi dopolnili – vse to in še več podobnim »aferam« ste lahko bili priča v medijih. Mi se pa usmerimo na bolj poučno in optimistično plat zgodbe.  Debelost nas zelo jasno uči o lastni odgovornosti in ne samo v primerih, ko se z njo srečujemo kot z zdravstvenim problemom. Je vseživljenjska odgovornost. Pot te odgovornosti je izredno lep in nas uči o sprehodih, aktivnostih, športu in uživanju v priktitih in prefinjenih okusih zdravih živil in njih različnih možnosti priprave. O tem nas lahko poučijo tudi različne vrste iz rodu Garcinia – začimbe juham, omakam,…uporaba v eni izmed ljudski dejavnosti, ki nas vzdignila nad druge vrste sveta – kulinarika.

Nekaj deset vrst iz roda Garcinie so nam že od nekdaj bile zanimive. V glavnem uspevajo v južni in jugovzhodni Aziji. Pa si jih poglejmo.
Garcinia magostana L. je znana pod imenom Mangosteen. Ni samo okusna (dodatek k številnim sladicam) ampak je bila nekoč poznana kot »delotvoren sok« bogat z molekulami, ki izboljšujejo in obogatijo hrano (vitamini). Garcinia Indica Choisy je ob svoji aromatično-kiselkasti lastnosti začimba pri zelenjavnih in ribjih jedeh; je vir kokum masla, ki se uporablja v kozmetiki. Po priljuljenosti jih vse zasenči Garcinia gummi gutta L. Roxb, sinonim Garcinia cambogia (Gaertn) Desr. To drevo vlažnih gozdov jugovzhodne Azije rodi sadež, ki nekoliko spominja na ekstotično okroglo bučko z globokimi vzdolžnimi brazdami. Kisla sredica sadeža, ki je bila že od nekdaj zanimiva v prehrani, se uporablja sveža, kuhana in sušena v mesnih jedeh in sladicah. Verjeli so, kislo meso sadeža pospešuje prebavo, kar lahko povsem drži, saj sadež srečamo v družbi mnogih kislih sadežev po celem svetu.

Razlika med citronsko nasproti hidroksi citronski kislini

Kaj je kislega v Garciniji? Medtem, ko je v agrumih (pomaranča, grenivka,limona,limeta,…) glavna citronska kislina je v garciniji to hidroksi citronska kislina. Hidroksi citronsko kislino poznamo pod skrajšanim imenom HCA (hydroxycitric acid). HCA ni ekskluziva roda Garcinia saj jo vsebuje tudi vsem poznan hibiskus, ki se pogosto uporablja in dodaja v šipkov čaj (ali čaj granatnega jabolka) zaradi uravnavanja kislosti in barve.  Razen iz Garcinie cambogie se pridobiva tudi iz Garcinie indie in Garcinie atrovirdis. Med citronsko kislino in HCA obstaja ena manjša razlika v molekuli oz. dobesedno je govora o kisikovem atomu. Razlika v njunem delovanju je bistvena. Citronska kislina naravno nastaja v organizmu med presnovo sladkorja, maščob in aminokislin in je ena izmed  osnovnih molekul zahvaljujoč kateri se začne njihova razgradnja in pridobivanje energije za normalno delovanje celic. Cel ciklel- Krebsov cikel citronske kisline je dobil ime po tej molekuli. Citronska kislina je tudi eden izmed virov oz. gradnikov pri nastajanju-tvorjenju maščob (maščobnih kislin, holesterol) in vez, ki povezuje metabolizem oz. presnovo sladkorjev in maščob. Z drugimi besedami: iz viška sladkorjev preko različnih molekul med katerimi je tudi citronska kislina, nastajajo lipidi. To je poenostavljeno povedano starodavna modrost biokemije – ko imamo preveč hrane (preveč ogljikovih hidratov) jih spremeni v maščobe. Evolucija ni »vedela«, da bo ena vrsta – človek – vedno imel na razpolago ogromno sladkih prigrizkov in izdelkov iz moke, ki so odličen vir ogljikovih hidratov. Pa da se malo pošalimo – tako lepo shranjeno maščo čakajo težki časi ;-).

V kakšni povezavi je HCA z napisanim o citronski kislini? Majhna razlika v enem atomu kisika je naredila gromozansko spremembo v delovanju. Encim, ki združuje presnovo ogljikovih hidratov in maščob – citrat liaza – pretvarja citronsko kislino v gradnike potrebne za sintezo maščobnih kislin in holesterola iz sladkorja. Kot se HCA zaradi spremembe v sestavi veže na ta encim je on ne more razgraditi. Zaradi tega pravimo, da je HCA zaviralec tega encima saj , ko se veže na njega s tem ovira normalno razgradnjo citronske kisline.

Delovanje HCA

supercitrimax Napis,potrditev in zagotovilo, ki tudi pri naših izdelkih potrjuje, da ste zase izbrali tisti izdelek, ki učinkuje...

Ko so ugotovili, da je HCA zaviralec poti pretvarjanja odvečnih ogljikovih hidratov v maščobe je vsaj v teoriji nastala možnost uporabe te molekule pri spopadanju z debelostjo. Od tega odkritja je bilo ugotovljeno, da HCA ne zavira samo encima citrat-a liaz-e ampak tudi nekatere druge encime v prebavnem traktu, ki razgrajujejo škrob – alfa amilazo in alfa glukozidazo. S tem se zmanjšuje hitrost razgradnje OH-jev in možnost hitrega povečanja glukoze v krvi, kar je tudi signal za pretvorbo odvečnih OH-jev v maščobo. Vsaj v teoriji je to zvenelo krasno. Nekoliko študij na živalih je pokazalo oz. dalo rezultate, da je ta teorija sprejemljiva pri sesalcih. Zanimiva je ugotovitev presenetljivega mehanizma delovanja tudi preko serotoninskega sistema zahvaljujoč kateremu pride do zmanjšanja apetita. Ta mehanizem z obzirom na do tedaj znan mehanizem delovanje je bil povsem nepričakovan. Pri ljudeh kot je to ponavadi je HCA pokazala različne rezultate tako , da je težko najti neko soglasje oz. sporazum o tem ali deluje ali ne. Študija iz leta 1998: testiranci so jemali 1,5g HCA dnevno – brez vidnejšega uspeha. Leta 2005 so testiranci jemali 2,8g HCA dnevno – ugotovljeno je bilo oz. potrjen je bil pozitiven učinek pri zmanjšanju telesne teže. Kar lahko iz tega brazberemo , da je izbor odmerka kot tudi pri zdravilih izredno pomemben. Pozitiven učinek so opazili tudi pri ženskah, ki so se aktivno ukvarjale z vadbo in ob tem uživale dodatke s HCA-jem-.
Medicinska javnost je še vedno razdeljena. Še posebej po udarnih reklamah, ki smo jim priča v medijih. HCA je ne glede na vse zanimiva tudi zaradi ugodnega učinka na raven trigliceridov v krvi – tudi ko ne vpliva na debelost in to že v relativno majhnih odmerkih 1,2g dnevno.
Velike razlike v rezultatih so pritegnile znanstvenike. Spoznali so , da je za spremembo pri človeku najkoristnejša kalcijeva in kalijeva sol HCA saj se najbolje absorbira in se v telesu slabo pretvarja v neaktivne oblike molekul. To je bila velika težava s čisto obliko kisline HCA, ki ni v obliki soli saj je razpadla v telesu oz. se je pretvorila v neaktivno obliko spojine, ki jo imenujemo lakton.
Prav zaradi tega je nastal Citrimax® kot na trgu zaščiten ekstrakt, ki vsebuje kalcijeve in kalijeve soli te kisline izolirane iz Garcinie, ki ga danes uporabljajo tudi v naših izdelkih, ki so v osnovi namenjeni kot pomoč pri izgubi odvečnih maščob (seveda je značilnost HCA pri uporabi v športu za dvigovanje nivoja vzdržljivosti med manj poučenimi še totalna neznanka, nekateri jo pa s tem namenom že lep čas uporablja-mo/jo).
Ko berete razne prispevke,članke,polemike,kregarije na različnih forumih na internetu naletite na številne polemike. Zato bi se vrnili na osnovno odgovornost iz začetka prispevka – to je osebna odgovornost. Vsak prehranski dodatek pa naj si bo še tako učinkovit kot HCA mora v osnovi izvirati iz vsakega posameznika in lastnega truda. Dodatki – v tem primeru HCA – so samo dodaten dejavnik k poti do uspeha. Pa lp ;-)

hca HCA - hidroksi citronska kislina Citrimax® v kapsulah z dodanim kalcijem
detonatrol Tudi Detonatrol, ki spada med najučinkovitejše fat burnerje na tržišču, ob vseh ostalih sestavinah vsebuje tudi HCA Citrimax®

Dodaj odgovor