V nakupovalni košari ni artiklov.

Skupaj: 0,00 €

Amino Store blog

  • Prehrana 9 - hranilne vrednosti

    Prehrana 9 - hranilne vrednosti

    Za konec pa poglejmo še hranilne vrednosti posameznih živil na 100g Kruh, žita (škrob) Vrsta živila (100 g) Kalorije Beljakovine Maščobe Ogljikovi hidrati Pšenična moka 360 14,0 1,8 69,7 Riž, glaziran 355 8,0 0,3 78,0 Beli kruh 261 8,2 1,0 53,3 Rženi kruh 235 6,8 0,8 48,8...
    Preberi več
  • 10 mitov o prehrani 1 - jajca

    10 mitov o prehrani 1 - jajca

    10 MITOV O PREHRANI :  V nadaljevanju bomo v večih prispevkih pogledali ali  10 mitov o prehrani v današnjem času še drži...;-) Pa si poglejmo najprej nekaj zadev glede jajc Na žalost večina ljudi sploh ne ve, kaj prava hrane je , kaj šele da bi spregledali laži ki jih vodijo , da bi u...
    Preberi več
  • Tek in njegove koristi v vrhunskem in rekreativnem športu

    Tek in njegove koristi v vrhunskem in rekreativnem športu

    Zdravje in tek sta med seboj tesno povezana. Kot nam je že znano, zdravje predstavlja stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje. Zdravje se danes opredeljuje kot splošno vrednoto in bistveni vir za produktivno in kakovostno življenje posameznika in skupnosti kot celote. Tek je najosno...
    Preberi več
  • Prehrana 8 - vlaknine

    Prehrana 8 - vlaknine

    VLAKNINE praviloma nimajo izkoristljive energijske vrednosti in vplivajo na pomembne funkcije v prebavnem traktu. Zavirale naj bi nastanek številnih bolezni in funkcijskih motenj :zaprtost, rak na debelem črevesu, žolčni kamni, prekomerna telesna teža in debelost, žolčni kamni, povišan hole...
    Preberi več
  • Prehrana 7 - antioksidanti

    Prehrana 7 - antioksidanti

    ANTIOKSIDANTI Tako proces staranja kot obolevnost za rakom je mogoče povezati z delovanjem antioksidacijskega sistema v telesu. Prosti radikali so atomi, molekule ali ioni z enim ali več prostimi elektroni, ki so zelo reaktivni. Lahko poškodujejo celično membrano, zaradi česar je celica obču...
    Preberi več
  • Prehrana 6 - vitamini

    Prehrana 6 - vitamini

    2.) VITAMINI Vitamini so snovi, ki v telesu sodelujejo pri številnih procesih, največkrat se pojavljajo kot kofaktorji pri različnih encimskih reakcijah. Sodelujejo na primer pri obnavljanju kože, skrbijo za pravilno delovanje živcev, možganov, imunskega sistema, nekateri pa celice varujejo t...
    Preberi več
  • Prehrana 5 - mikrohranila, minerali

    Prehrana 5 - mikrohranila, minerali

    2. MIKROHRANILA (anorganske spojine, ki jih v telo vnašamo v razmeroma majhnih količinah in ne služijo kot vir energije telesu; so brez kalorične vrednosti ter služijo kot  pospeševalci kemijskih reakcij pri razgradnji makrohranil) 1.) MINERALI Minerali so prav tako življenjsko pomembne sn...
    Preberi več
  • Prehrana 4 - na kratko o beljakovinah

    Prehrana 4 - na kratko o beljakovinah

    BELJAKOVINE Beljakovine  predstavljajo 15% teže in so primarna strukturna komponenta tkiva ter so sestavljene iz različnih aminokislin. Organizem oskrbujejo z aminokislinami in drugimi dušikovimi spojinami ki so potrebne za proizvodnjo telesu lastnih beljakovin. Telo  brez njih ne more rasti...
    Preberi več
  • Prehrana 3 - maščobe

    Prehrana 3 - maščobe

    Predstavljajo energijo za telo in se uporabljajo za izgradnjo možganskih celic, živčnega sistema in hormonov, ter so ključna sestavina pri sestavi celične membrane. Pomembna je tudi za skladiščenje in absorpcijo vitaminov. Poznamo nasičene in nenasičene maščobne kisline. Maščobe v prehr...
    Preberi več
  • Prehrana 2 - glikemični indeks in potrebe telesa

    Prehrana 2 - glikemični indeks in potrebe telesa

    Živila, ki imajo GI nad 70, veljajo za živila z visokim GI, tista z manjšim od 55, veljajo za živila z nizkim GI. Glikemični indeks nam pove kako hitra je absorpcija posameznih ogljikovih hidratov v našem organizmu oz. kako hitro nam določena hrana dvigne nivo sladkorja v krvi – KAKO HITRO...
    Preberi več

Izdelkov 91 do 100 od skupaj 185

Stran:
  1. 1
  2. ...
  3. 8
  4. 9
  5. 10
  6. 11
  7. 12
  8. ...
  9. 19