V nakupovalni košari ni artiklov.

Skupaj: 0,00 €

Prehrana 7 - antioksidanti

ANTIOKSIDANTI

Tako proces staranja kot obolevnost za rakom je mogoče povezati z delovanjem antioksidacijskega sistema v telesu. Prosti radikali so atomi, molekule ali ioni z enim ali več prostimi elektroni, ki so zelo reaktivni. Lahko poškodujejo celično membrano, zaradi česar je celica občutljivejša za vstop onkogenih virusov in drugih spojin, ki povzročajo raka. Njihovo količino povečujejo onesnažen zrak, kajenje, pitje alkohola, različne bolezni, na oglju pečene jedi, starost in telesni napori. S staranjem se prosti radikali kopičijo in s tem se veča tudi nevarnost, da se bo pojavila ta bolezen. Antioksidanti so snovi, ki lahko upočasnijo ali preprečijo oksidacijo drugih spojin. Pomembni antioksidanti iz rastlin so vitamin C, vitamin E, karotenoidi, flavonoidi, katehini in terpeni.

Toda industrijska predelava živil, a tudi njihova domača priprava znatno zmanjša vsebnost naravnih antioksidantov in oslabi njihovo delovanje. Antioksidanti se izgubljajo predvsem pri toplotni obdelavi sadja in zelenjave, z lupljenjem in rezanjem pa hitra indukcija encimov zmanjša dejavnost naravnih antioksidantov. Tudi skladiščenje vpliva na antioksidante; tako so ugotovili, da se pri pasteriziranem zelenem čaju po enomesečnem skladiščenju antioksidacijska dejavnost celo poveča.

Zelo močne antioksidacijske lastnosti imajo polifenoli (vina) in znano je, da imajo nekatere polifenolne spojine veliko močnejše antioksidacijske lastnosti kot denimo vitamin E. Tako zmerno pitje rdečega vina pomeni enega od osnovnih virov polifenolnih antioksidantov. Med pomembne vire antioksidantov se uvrščata še ginko biloba in zeleni čaj priporočamo pa tudi uživanje zelenega čaja v obliki prehranskega dopolnila:

-          Amix Green Tea Kapsule so izdelane iz zelo bogatega ekstrakta zelenega čaja. Zeleni čaj pridobivajo iz listov rastline Camellia Sinensis. Za razliko odčrnega čaja, listov ne pustijo oksidirati, zato listi zelenega čaja ohranijo bistveno več antioksidantovkot črni čaj.

KJE NAJDEMO ANTIOKSIDANTE

Antioksidante najdemo v običajni raznovrstni prehrani in prehranskih dopolnilih. Vitamini iz skupine C so topni v vodi in se zato presnavljajo hitreje kot tisti iz skupin A, in E, ki so topni v maščobah. Dejstvo pri temu pa je, da slednji v telesu ostanejo dlje časa, medtem ko je potrebno zalogo vitaminov skupine C redno obnavljati.

  • Vitamin A najdemo v korenju, paradižniku, jajcih, ribjem olju, mleku, rumenem sadju in zelenjavi ter zeleni zelenjavi.
  • Vitamin C najdemo v borovnicah, ribezu, agrumih, meloni, kiviju, jagodah, ananasu in ostalem sadju, peteršilju, ohrovtu, cvetači, paradižniku, špinači, papriki in ostali zelenjavi.
  • Vitamin E najdemo v hladno stiskanih rastlinskih oljih, oreščkih, otrobih, žitih, stročnicah, špinači.
  • Selen najdemo v žitaricah, ribah in morskih sadežih, jajcih in mesu ter mleku.

Iz zgoraj naštetega vidimo, da bomo zaužili več kot dovolj antioksidantov, če bomo jedli zgoraj našteto raznoliko hrano. Dobro se mi zdi edino, da bi spil deci rdečega vina na dan in kakšen zelen čaj.

Morda vas bo zanimalo:

 

Green tea ekstrakt v kapsulah


Dodaj odgovor